GEVULDE DUIVEN

 

In het oorspronkelijke recept laat men de spinazie gedurende 30 minuten koken. De bij ons gangbare spinaziesoorten verdragen een dergelijke lange kooktijd niet en zouden tot moes koken, hetgeen niet de bedoeling is.

 

400 g boulgour, grof gestampte tarwe

4 (jonge) duiven

zout

peper

1 kg spinazie

3 eetl. arachideolie

2 uien

1 teentje knoflook

3 eetl. tomatenpuree

 

Laat de helft van de boulgour weken in ruim kokend water. Maak de duiven van binnen en van buiten goed schoon. Laat de geweekte boulgour in een zeef uitlekken. Doe deze daarna over in een kom en voeg wat zout en peper eraan toe. Vul de duiven met het mengsel en wel zo dat ze slechts voor deel zijn gevuld, omdat het meel tijdens de bereiding vrij sterk zal uitzetten. Steek de buikholten van de duiven na het vullen zorgvuldig met houten prikkers dicht. Kook de duiven hierna in licht gezouten water tot ze gaar zijn. Reken hiervoor op 30 tot 45 minuten. Was intussen de spinazie, laat ze uitlekken en snijd de spinazie daarna in kleine stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit er, onder voortdurend omscheppen, de gesnipperde uien en de knoflook in. Voeg daarna tomatenpuree en een deel van het kookvocht van de duiven (ca. 2 dl) erbij. Laat alles even doorkoken en doe dan de spinazie erbij. Laat alles niet veel langer dan 10 tot 12 minuten koken. Neem de duiven uit de bouillon. Leg ze in een ovenvaste schaal en laat ze in een zeer hete oven (ca. 250C) in 5 tot 10 minuten een goudbruine kleur krijgen. Kook het restant van de boulgour gaar. Laat deze daarna in een vergiet of op een zeef goed uitlekken. Presenteer de duiven op een bedje van slabladeren en schik er schijven tomaat rondom. Dien de spinazie en de gekookte boulgour apart op schalen op.

 

4 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Een reis om de wereld in 80 recepten

 

Egypte Home