GESTOOFDE VIS MET OKRA

 

Ondanks de wens van de vroegere president Thomas Sankara om de mannen te zien ‘au marché, au ménage et au foyer’ (op de markt, in de keuken en aan de schoonmaak), dragen de vrouwen toch nog steeds de grootste lasten wat betreft hun aandeel in het werk in Burkina waar ze sorghum, gierst, yams, maïs, rijst en bonen verbouwen.

 

4 eetlepels plantaardige olie

1 ui, in ringen gesneden

3 wortels, in plakjes gesneden

6 - 8 okra, in de lengte doorgesneden

½ theelepel chilipoeder

250 ml gezeefde tomaten

700 g zoetwatervis, in stukjes of diepvriesvisfilets

250 g kool of spinazie, in reepjes gesneden

100 g sperzie- of snijbonen

200 g rijst

500 ml bouillon

zout

 

Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, wortels, okra en chilipoeder tot de ui glazig ziet. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes doorkoken.

Voeg de vis, kool of spinazie en bonen toe, dek de pan af en laat de groenten 5 minuten zachtjes meekoken.

Schep de rijst door het vismengsel, giet de bouillon er overheen en breng alles aan de kook. Zet de warmtebron wat lager en laat het gerecht 20 minuten zachtjes doorkoken tot de rijst gaar is. Voeg eventueel wat extra bouillon of water toe om uitdrogen te voorkomen.

 

4 - 6 personen

 

land : Burkina Faso

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells