Ondanks de wens van de vroegere president Thomas Sankara om de mannen te zien au marché, au ménage et au foyer (op de markt, in de keuken en aan de schoonmaak), dragen de vrouwen toch nog steeds de grootste lasten wat betreft hun aandeel in het werk in Burkina waar ze sorghum, gierst, yams, maïs, rijst en bonen verbouwen.
4 eetlepels plantaardige olie
1 ui, in ringen gesneden
3 wortels, in plakjes gesneden
6 - 8 okra, in de lengte doorgesneden
½ theelepel chilipoeder
250 ml gezeefde tomaten
700 g zoetwatervis, in stukjes of diepvriesvisfilets
250 g kool of spinazie, in reepjes gesneden
100 g sperzie- of snijbonen
200 g rijst
500 ml bouillon
zout
Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, wortels, okra en chilipoeder tot de ui glazig ziet. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de vis, kool of spinazie en bonen toe, dek de pan af en laat de groenten 5 minuten zachtjes meekoken.
Schep de rijst door het vismengsel, giet de bouillon er overheen en breng alles aan de kook. Zet de warmtebron wat lager en laat het gerecht 20 minuten zachtjes doorkoken tot de rijst gaar is. Voeg eventueel wat extra bouillon of water toe om uitdrogen te voorkomen.
4 - 6 personen
land : Burkina Faso
gerechtsoort : visgerecht
bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells