GESTOOFD ZEEBANKET

 

SomaliŽ is in vele opzichten nogal ongewoon; zeker voor een islamitisch land is het nogal ongebruikelijk om een wet in te voeren die vrouwen het recht geeft echtscheiding aan te vragen. Een ander ongewoon aspect is het grote aantal mensen dat kan lezen en schrijven (ongeveer 80%); dit is pas zo sinds er een schrijfwijze is geÔntroduceerd voor het Somalisch, waarvoor tot voor kort nog geen geschreven taal bestond. Iets anders waardoor SomaliŽ, helaas, nogal bekend is, is het grote probleem van de vluchtelingen, meest etnische SomaliŽrs afkomstig uit EthiopiŽ. De belangrijkste vorm van levensonderhoud is nomadische veeteelt en de veestapel vormt het belangrijkste exportproduct.

In deze stoofschotel kunt u vrijwel alle soorten zeebanket verwerken; in het recept worden maar een paar suggesties gegeven.

 

60 ml pindaolie

2 middelgrote uien, fijngehakt

2 teentjes knoflook, uitgeperst

1 theelepel kerriepoeder

1 rode paprika, fijngehakt

zout

500 g tomaten, in partjes gesneden

2 eetlepels pindakaas

1 kg zeebanket bijv. gepelde garnalen, mosselen (zonder schaal) enz.

 

Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien en knoflook 2 tot 3 minuten. Roer de kerriepoeder, rode paprika en wat zout erdoor en laat deze 1 minuut meefruiten.

Voeg de tomaten en de pindakaas toe, breng het geheel aan de kook en laat deze saus 5 minuten zachtjes doorkoken. Schep de garnalen, mosselen enz. door de saus en laat ze 10 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes doorwarmen. Schep het gestoofde zeebanket op warme rijst en dien direct op.

 

6 - 8 personen

 

land : SomaliŽ

gerechtsoort : hoofdgerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, AziŽ en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells