GEROOSTERDE SARDINES MET GEKONFIJTE PAPRIKA’S

 

Modern recept.

 

4 grote sardines, schoongemaakt, zonder graten maar met kop

1 tl zout

½ tl gemalen witte peper

250 ml olijfolie

2 rode paprika’s

2 gele paprika’s

3 teentjes knoflook, gepeld

sap van 1 citroen

1 sneetje brood, 1 cm dik

chermoula-saus

 

Verwarm de oven voor op 130°C - gasovenstand ½.

Bestrooi de sardientjes aan de binnen- en buitenkant met ¾ van het zout en de peper en houd ze apart in een vergiet. Houd 3 el olie apart.

Leg de hele paprika’s en de knoflook in een ovenschotel en giet de rest van de olie erover. Dek af met aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven. Laat afkoelen en bewaar de olie.

Verhoog de oventemperatuur tot 200°C - gasovenstand 6. Ontvel de paprika’s, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in repen. Giet de 3 el olie en het citroensap over de paprika en bestrooi ze met de rest van het zout. Bewaar ze op kamertemperatuur terwijl u de sardines bereidt.

Snijd de korstjes van het brood. Smeer de zachte geroosterde knoflook dun uit op het brood, en snijd 4 vierkantjes van 3 cm uit het brood. De rest mag weg. Spreid de sardines uit op een houten plank met het vel naar onderen en snijd een gleuf van 3 cm in het midden van elke sardine vlak boven de staart. Bestrijk de sardines met de chermoula-saus. Verwarm 3 el van de olijfolie waarin u de paprika’s hebt geroosterd gedurende 2 minuten in een kleine pan. Dompel kort de stukjes brood hierin. Leg een stukje brood vlakbij de kop van de sardine. Vouw de kop over het brood en duw hem door de gleuf bij de staart. Doe hetzelfde met de andere 3 sardines.

Leg de vis op een met olie ingevet bakblik en bak de visjes 4 minuten in de oven.

Serveer de sardines op een bedje van geroosterd paprikareepjes.

 

4 personen

 

land : Algerije

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Mourad Mazouz