GEROOSTERDE GARNALEN MET KOMIJN OP EEN BEDJE VAN WORTEL- EN SINAASAPPELSALADE

750 g wortels
5 sappige sinaasappels, zonder pit
4 teentjes knoflook
sap van 1 limoen
½ tl zout
½ tl gemalen witte peper
½ tl maļsmeel
2 el water
1 el gemalen verse koriander, om te garneren
 
VOOR DE GARNALEN
12 grote of 16 middelgrote rauwe reuzengarnalen
1 tl gemalen komijn
3 el olijfolie
zout
peper
 
Schrap een dag van tevoren 500 g wortels en snijd ze in heel fijne reepjes - julienne. Haal met een dunchiller lange repen schil van 2 sinaasappels. Blancheer de sinaasappelschil door ze heel kort - minder dan 1 minuut - in kokend water te dompelen en ze dan onmiddellijk in ijswater te leggen. Herhaal deze handeling 3 keer.
Leg de wortel- en sinaasappelschilreepjes samen met de hele knoflookteentjes in een kom. Dek af met plasticfolie en zet de kom 24 uur in de koelkast.
Verwijder de volgende dag de koppen en schalen van de garnalen. Halveer de garnalen in de lengte en verwijder de darmkanaaltjes. Doe ze in een met plasticfolie afgedekte kom en zet deze in de koelkast.
Schrap de rest van de wortels en pers ze in een sapcentrifuge. Pers ook de 3 overige sinaasappels uit. Meng het wortelsap met het sinaasappel- en limoensap. Breng op smaak met zout en peper, giet het in een sauspan en breng aan de kook.
Meng het maļsmeel met 2 el koud water. Voeg dit mengsel van het vur af bij het sap en roer goed. Laat 2 uur afkoelen.
Verwijder alle witte vellen van de 2 sinaasappels die u heeft geschild en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
Haal de kom met wortel- en sinaasappelschilreepjes uit de koelkast. Verwijder de knoflook. Voeg de blokjes sinaasappel toe en meng alles goed door elkaar. Verdeel dit mengsel over het midden van 4 borden en bestrooi het met verse koriander. Giet het gebonden wortel-, limoen- en sinaasappelsap rondom de salade en laat even trekken.
Bereid intussen de garnalen. Bestrooi ze met een beetje zout, peper en de komijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op een vrij hoog vuur. Bak de garnalen gedurende 2 minuten onder voortdurend roeren. Leg 3 of 4 garnalen op elk bord met salade en dien onmiddelijk op.

4 personen

land : Tunesiė

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesiė en Algerije / Mourad Mazouz

 

Tunesiė Home