GEMARINEERDE SPRINGBOK MET GEGRILDE GEDROOGDE VRUCHTEN

 

1 hele springbokfilet

300 g gemengde gedroogde vruchten (tuttifrutti)

olie om in te bakken

1 kleine ui, fijngesneden

1 teen knoflook, fijngesneden

1 theel. fijngesneden verse gemberwortel

stukje rode peper, fijngesneden

1 vleestomaat, ontveld, in blokjes

2 eetl. rode jam of gelei

100 ml rode wijn

2 eetl. chilisaus

200 ml crème fraîche of zure room

 

MARINADE

250 ml zure room of karnemelk

1 eetl. citroensap

1 teen knoflook, fijngesneden

2 eetl. geraspte ui

½ theel. komijnzaad

1 theel. geraspte citroenschil

2 theel. gedroogde gemengde kruiden

zout

versgemalen peper

kruidnagels

 

SUIKERSIROOP

200 ml water

150 g bruine suiker

flinke scheut brandy

 

SCHAPENNIERTJES

100 g schapenniertjes

3 eetl. olie

1 eetl. azijn

2 eetl. fijngesneden ui

1 teen knoflook, fijngesneden

 

Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar en marineer hierin de springbokfilet 24 uur.

Breng voor de suikersiroop het water met de suiker aan de kook en laat het zachtjes koken tot de suiker is opgelost; laat dit suikerwater tot een siroop inkoken. Roer de brandy erdoor.

Roer voor de schapenniertjes olie, azijn, ui en knoflook door elkaar en marineer de schapenniertjes enkele uren hierin.

Neem de springbokfilet uit de marinade en dep hem droog met keukenpapier. Rooster het vlees boven een barbecue of houtvuur of onder een grill in circa 30 minuten rondom bruin; bedruip het regelmatig met de marinade.

Steek intussen de gedroogde vruchten afgewisseld met schapenniertjes aan de grillpennen. Bestrijk ze met suikersiroop en rooster ze 2 - 3 minuten, keer ze, bestrijk ze weer met siroop en rooster ook de andere kant 2 - 3 minuten.

Verhit voor de saus een beetje olie in een wijde pan en smoor hierin ui, knoflook, gemberwortel en rode peper enkele minuten. Laat de tomatenblokjes meebakken. Voeg de jam, de rode wijn en de chilisaus toe en laat de saus inkoken. Roer de zure room erdoor en laat de saus weer kort inkoken.

Snijd het vlees in plakken en serveer ze met de saus en de tuttifrutti.

Variatie: Gebruik voor dit gerecht reefilet die op dezelfde manier wordt gemarineerd en rooster het vlees onder de grill of braad het in de oven of in de braadpan.

Week de tuttifrutti enkele uren in appelsap of water met kaneel (of gebruik ‘ready to eat’ zuidvruchten) en pocheer ze circa 10 minuten in het weekvocht. Schep de vruchten eruit en kook het pocheervocht in tot de helft, voeg 200 ml zure room toe en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken. Breng de saus op smaak met zout en peper en meng de tuttifrutti erdoor.

Serveer de saus bij het vlees.

 

4 personen

 

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Kookgek op safari : Bijzondere recepten uit Zuid-Afrika / Joop Braakhekke

 

Zuid-Afrika Home