GEFRITUURDE MOSSELEN

 

1 zakje gedroogde gist

1 theelepel suiker

2 dl water

100 g bloem

25 g gesmolten boter

theelepel zout

2 eidooiers en 2 eiwitten

1 kg verse mosselen

1,2 dl witte wijn

zout

peper

bloem

een halve liter hete olie

 

Los voor het beslag 1 zakje gedroogde gist en 1 theelepel suiker op in 2,25 dl water. Laat het mengsel 15 minuten staan.

Meng 100 g bloem, 25 g gesmolten boter, theelepel zout en 2 eidooiers in een kom. Meng er het schuimige gistmengsel door. Dek het beslag af met een vochtige doek en laat het op een warm plekje 10 minuten staan. Klop 2 eiwitten stijf en spatel ze door het beslag. Het beslag is tamelijk vloeibaar.

Schrob 1,5 kg verse mosselen schoon en leg ze in een grote pan met 1,2 dl witte wijn en zout en peper. Leg het deksel op de pan en kook de mosselen op hoog vuur 7 tot 10 minuten of tot alle schelpen open zijn. Schud de pan in die tijd regelmatig.

Haal de mosselen uit de schelpen. (Bewaar het vocht om de tarator te maken.) Bestuif de mosselen met bloem, haal ze door het beslag en bak ze in een halve liter hete olie goudbruin. Serveer ze warm of koud en geef er als saus tarator bij.

 

4 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : hoofdgerecht

 

bron : Abrikozen langs de Nijl : Culinaire herinneringen aan Egypte / Colette Rossant

 

Egypte Home