GEBRADEN KIP OP EEN BEDJE VAN PREI

 

een kip van 2250 g

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel citroensap

2 eetlepels verse dragon

zout

peper

900 g preien

25 g boter

7,5 dl kippenbouillon

 

Dep een kip van 2250 g droog met keukenpapier. Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels verse dragon en zout en peper. Wrijf de kip vanbinnen en vanbuiten met dit mengsel in.

Verwijder het buitenste blad van 900 g preien en was de prei goed. Hak 2 van de preien fijn en stop het haksel voorzichtig onder het vel van de kip. Snijd de rest van de prei in stukken van 2,5 cm, leg ze in een braadpan, strooi er zout en peper op en leg hier en daar een klontje boter (in totaal 25 g). Leg de kip op de prei. Giet 7,5 dl kippenbouillon in de pan en braad de kip in 1 uur in een op 190C / gasovenstand 5 voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Kijk zo nu en dan of de prei niet te droog wordt en giet er als dat nodig is wat water bij.

Verdeel de kip in stukken en leg ze op een schaal. Roer de prei om (schraap daarbij over de bodem van de pan) en giet er als dat nodig is nog wat kippenbouillon bij om een saus te krijgen. Proef of er nog zout of peper bij moet en schep de saus over de kip. Dit gerecht is verrukkelijk met groene linzen en een salade.

 

4 - 6 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Abrikozen langs de Nijl : Culinaire herinneringen aan Egypte / Colette Rossant

 

Egypte Home