GEBNA MAKLEYAH (GEBAKKEN KAAS)

 

“In Egypte worden twee soorten kaas gemaakt, labna en gebna - labna is een romige kaas van gezeefde yoghurt met zout, gebna wordt gemaakt door gezouten wrongel onder druk te zetten en een dag of twee, drie te laten drogen, waardoor de kaas hard wordt. Beide soorten kaas werden misschien ook wel gemaakt door de oude Egyptenaren. In het graf van Hor-aha, uit de Eerste Dynastie, zijn twee kannen gevonden met daarin iets wat erg op kaas leek. In dit recept heb ik de traditionele kaas vervangen door feta.”

 

fijn verkruimelde feta, of andere zachte, stevige milde kaas, een hoeveelheid van 2,5 dl in een maatbeker

1 eetlepel bloem

1 ei

zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

olijfolie, voor het frituren

citroen, in partjes, voor het serveren

plat brood, in driehoekjes, voor het serveren

 

Doe de kaas met de bloem, het ei, het zout en de peper in een kom en meng alles goed met uw handen. Rol van het mengsel balletjes met een doorsnee van 2,5 centimeter. Is het mengsel niet stevig genoeg, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te droog, voeg dan wat vloeistof van de feta toe. Verwarm de olie in een frituurpan tot 190C. Bak telkens een paar balletjes tegelijk goudbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer warm, met partjes citroen en driehoekjes plat brood.

 

4 - 6 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : voorgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Egypte Home