GEBAKKEN POMPOEN

 

De pompoenen die in de Afrikaanse keuken worden gebruikt lijken op de Latijns-Amerikaanse calabaza. Kunt u deze niet krijgen, gebruik dan een butternut-pompoen, omdat die er qua textuur en smaak wel wat op lijkt. De gewone oranje reuzenpompoenen zijn minder geschikt.

 

600 gram pompoenvruchtvlees, in blokjes van 2 centimeter

3 eetlepels arachideolie

2 middelgrote uien, gehakt

zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

 

Kook de pompoen in ruim water gedurende 10 minuten, of totdat hij zacht is. Pureer de pompoen met een aardappelstamper. Laat in een zware koekenpan de olie heet worden, voeg de ui toe en laat deze lichtbruin bakken. Doe de pompoen erbij en druk alles plat met de achterkant van een vork. Laat het geheel met het deksel op de koekenpan bakken gedurende 3 - 5 minuten, of totdat zich op de bodem een bruin korstje vormt. Haal het deksel van de pan, roer de korst los, doe het deksel weer op de pan en laat het geheel verder bakken. Herhaal het bakken en prakken totdat alle pompoen bruin is. Voeg eventueel nog wat olie toe als de pan te droog wordt. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer warm.

 

6 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : groentegerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Kenia Home