GEBAKKEN BANANENBROOD

 

3 grote, zeer rijpe bakbananen

10 g (2 eetlepels) verse shitor din

250 g rijstebloem

zout naar smaak

60 ml ma´solie

10 g (2 theelepels) kurkuma

 

Pel de bananen, snijd ze in kleine plakjes en doe die in een grote, diepe mengkom. Prak ze met de vingers of met een blender tot een dikke pasta. Bij gebruik van een blender kan het nodig zijn om 30 tot 60 ml water toe te voegen, zodat het geheel wat smeu´ger wordt.

Voeg shitor din, rijstebloem en zout toe en meng dit goed door elkaar. Verhit de ma´solie langzaam in een koekenpan en voeg hier de kurkuma aan toe. Roer het goed door, neem de pan van het vuur en schenk de inhoud bij het bananenmengsel, dat nu dik, maar nog slap genoeg is om het te kunnen schenken. Is het te slap, doe er dan nog wat rijstebloem bij (met ÚÚn theelepel tegelijk) en is het te stug, schenk er dan kleine beetjes water bij tot het de juiste consistentie heeft.

Vet een broodvorm in en schenk hier het bannenmengsel in. Bak dit in een matig warme oven (150 - 180░C) gedurende 1 uur of zo lang tot het brood gaar en stevig is.

Is het brood gaar, haal het dan uit de oven en laat de vorm nog 5 tot 10 minuten staan alvorens het brood op een rooster om te keren. Snijd het in plakken en serveer deze met gezouten aardnoten (pinda’s) of als bijgerecht bij een schotel naar keuze.

 

4 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner