GBEGIRI (ZWARTE-OGENBONENSOEP)

 

Zambia is een van de meest verstedelijkte landen in Afrika. Ongeveer de helft van de zeven miljoen inwoners van Zambia woont in steden die zijn ontstaan in de omgeving van de ‘Copperbelt’, het uitgestrekte gebied waar koper wordt gevonden. In Zambia teelt men mas, gierst, cassave, yams, bonen, pinda’s en tropische vruchten.

Hoewel gbegiri eigenlijk een soep is, kan dit voedzame gerecht ook als stoofschotel bij hartige mas- of rijstepap worden opgediend: de restjes kunt u de volgende dag weer opwarmen.

 

1 eetlepel olie

1 ui, fijngehakt

350 g zwarte-ogenbonen, geweekt en gaar gekookt

1 eetlepel tomatenpuree

1 blik tomaten, fijngehakt

500 ml bouillon

zout

peper

 

Verhit de olie in een pan en fruit de ui tot deze glazig ziet.

Prak intussen de bonen met een vork of met een aardappelstamper.

Roer de tomatenpuree, tomaten, bouillon, geprakte bonen en wat zout en peper door de gefruite ui en laat het geheel circa 30 minuten zachtjes koken.

 

4 - 6 personen

 

land : Zambia

gerechtsoort : soep

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azi, en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells