GARNALEN IN PIRI-PIRISAUS (GARNALEN IN PEPERSAUS)

 

De bevolking van Mozambique is bezig de draad van het gewone leven weer op te pakken na de oorlog, wetende dat men in het armste land ter wereld woont. Het Internationaal Monetair Fonds voert een zeer stringent beleid over de uitgaven, waardoor er weinig voedsel in de maag van de bevolking terechtkomt. Een aantal kleine boeren zal misschien met de productie van cashewnoten een inkomen kunnen verwerven. Vroeger werden deze noten op grote plantages verbouwd en vormden zij het belangrijkste exportproduct van het land.

In Mozambique en Zuid-Afrika wordt dit gerecht gemaakt met grote ongepelde garnalen, maar u kunt er ook heel goed wat kleinere garnalen of zelfs kip voor gebruiken. U krijgt het lekkerste resultaat als u de garnalen minstens 4 uur marineert in de piri-pirisaus en ze dan boven een houtskoolvuur grilleert.

 

1 kg garnalen of 6 grote garnalen per persoon

Piri-pirisaus

3 teentjes knoflook, uitgeperst

citroensap

boter of olie

 

Wentel de garnalen door de marinade (piri-pirisaus) en laat ze 2 tot 4 uur marineren.

Laat de garnalen goed uitlekken, voeg de knoflook aan de marinade toe en kook deze 5 minuten om later als saus bij de garnalen te geven.

Rooster de garnalen boven een hete barbecue en bedruppel ze vlak voor het opdienen met wat citroensap.

U kunt de garnalen ook bakken. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en fruit de knoflook 30 seconden op een lage warmtebron. Voeg de garnalen toe, zet de warmtebron iets hoger en bak de garnalen rondom goudbruin (ca. 5 minuten).

 

4 personen

 

land : Mozambique

gerechtsoort : hoofdgerecht

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells