FEESTELIJKE COUSCOUS

Deze heerlijke couscous wordt geserveerd bij huwelijken, communies en andere plechtige of feestelijke gelegenheden.

1 kilo schaap- of rundvlees
4 mergpijpjes
1 zakje saffraan
1 theelepel zout
theelepel peper
2 kilo couscous
GARNITUUR
1 kopje olie
1 ui
500 g pruimen
250 g rozijnen
150 g gepelde amandelen
4 eetlepels suiker

Doe het in stukken gesneden vlees en de mergpijpjes samen met de saffraan, zout en peper in een couscouspan met 3 liter water. Doe het deksel op de pan en laat alles op een middelmatig vuur opstaan tot het kookvocht ingedikt is.

Laat intussen de couscous stomen. Doe de couscous vervolgens in een grote, brede schaal. Doe gelijke delen geconcentreerde bouillon, water en olie in twee grote glazen, waarin een grote theelepel zout is opgelost. Schenk het vocht geleidelijk over de couscous. Roer de couscous voorzichtig met de hand dooreen om te voorkomen dat hij gaat klonteren. Doe de couscous weer in de pan en laat hem een tweede keer op de gebruikelijke manier stomen. Doe hem vervolgens weer in de schaal en zeef de bouillon (waarvan u een glas bewaart). Schenk de rest over de couscous. Vorm met de hand een piramide.

Maak de garnituur klaas wanneer de couscous voor de tweede keer gestoomd wordt. Doe een half kopje olie in een pan en fruit daarin een in plakjes gesneden ui. Voeg er vervolgens de ontpitte pruimen, twee lepels suiker en een half kopje kookvocht aan toe. Laat alles enkele minuten opstaan op een middelmatig vuur. Doe hetzelfde met de rozijnen. Rooster de amandelen in een braadpan. Versier de couscous met de rozijnen en amandelen en leg er overdwars enkele rijen pruimen op.

Desgewenst kunt u er voor het oog ook nog enkele verse walnoten bij doen.

8 personen

voor- / bereidingstijd : 40 minuten / 1 uur

gebied : Noord-Afrika

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Joods-Noordafrikaanse keuken / Jeanne Ifergan