FAROFIA ANGOLANA (ANGOLESE FAROFIA)

 

Bij het doorbladeren van een kookboek uit Portugees-Afrika zult u opvallend veel gerechten tegenkomen die ook in Brazilië op tafel verschijnen. Zo is er moqueca van vis, maar zonder de rijke palmoliesmaak, die onlosmakelijk is verbonden met het gelijknamige gerecht uit Bahia. Het gerecht calalu uit Sao Tomé en Principe lijkt erg op zijn Braziliaanse neefje caruru, dat geserveerd wordt bij het feest van de heilige tweelingbroers Cosmas en Damianus. En deze farofia angolana zou net zo goed in Rio de Janeiro of Bahia op tafel kunnen verschijnen.

 

cassavemeel, ˝ maatbeker vol

1 eetlepel olijfolie

1˝ theelepel rode palmolie

1 middelgrote ui, fijngehakt

zout naar smaak

versgemalen zwarte peper naar smaak

1˝ theelepel rode-wijnazijn

 

Controleer het cassavemeel op ongerechtigheden. Laat de twee soorten olie heet worden in een zware koekenpan en bak de ui bruin. Voeg al roerend langzaam het cassavemeel toe en rooster dit licht. Voeg zout en peper en azijn toe. Serveer dit gerecht warm bij gebakken of gegrilde vis of bij vlees.

 

Voor ongeveer ˝ maatbeker vol

 

land : Angola

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris