ELFT MET WORTELTJES

Elft is een zoetwatervis met zacht, enigzins vet vlees. Eventueel kan men ook forel of een mooie roze zeebrasem gebruiken.

1 elft van ongeveer 1 ½ kilo

2 bolletjes knoflook

chilipeper

1 pond wortelen

1 eetlepel paprikapoeder

1 eetlepel zeezout

2 eetlepels olijfolie

10 takjes koriander (of enkele korreltjes)

1 snuifje zwarte peper

enkele draadjes saffraan (of een zakje saffraanpoeder)

sap van een ½ citroen

2 ą 3 glazen water

Maak de vis schoon en verwijder de schubben (indien u dat een vervelend werkje vindt, kunt u het door de vishandelaar laten doen). Snijd de vis in moten en strooi er zeezout over. Leg hem in een vergiet en zet even weg.

Maak een van de bolletjes knoflook schoon en snijd de teentjes in lengterichting door. Het tweede bolletje knoflook voegt u later aan de ingrediėnten toe.

Giet een eetlepel olie in een pan. Zodra de olie warm is geworden doet u er de gepelde en in reepjes gesneden teentjes knoflook bij, evenals de schoongemaakte en in dunne reepjes gesneden wortels. Strooi er paprikapoeder over, evenals chilipeper (als u niet van een pikante smaak houdt, gebruik dan in plaats van piment een in dunne reepjes gesneden rode paprika). Voeg peper toe en giet er geleidelijk de tweede eetlepel olie bij. Los de saffraan op in een glas warm water (ongeveer 3 minuten), dat u bij het koken gebruikt.

Leg de moten vis in de saus, giet er de in water opgeloste saffraan over en laat het geheel gedurende ongeveer 10 minuten met het deksel op de pan opstaan. Zodra het gerecht aan de kook komt giet u er nog een glas water bij (ditmaal vermengd met citroensap). Doe het deksel weer op de pan en laat de vis op een laag vuur gaar koken. Strooi er op het moment van opdienen de gewassen verse koriander over (grof gehakt om de geur beter tot zijn recht te laten komen).

voor 6 ą 8 personen

voorbereiding : 20 minuten, bereidingstijd : 20 minuten

land : Noord-Afrika

gerechtsoort : visgerecht

bron : De Joods-Noord-Afrikaanse keuken / Jeanne Ifergan