EGYPTISCH PLAT BROOD

 

500 g spelt, tarwe- of volkorenmeel

theelepel zout

7 g instantgist

3 dl lauw water (een derde kokendheet, twee derde koud)

 

Meng in een grote kom eerst het zout en daarna de gist door het meel. Maak een kuiltje in het midden en schenk het water hierin. Werk geleidelijk het meel door het water tot het een soepel deeg is. Kneed het deeg 15 minuten met de hand op een met bloem bestoven plank, of 10 minuten in een mixer met deeghaken. Schenk een klein beetje olie in een kom, wentel de deegbal erdoor en dek de kom af met een schone, vochtige doek of plasticfolie. Laat het deeg op een warme plaats in 1 - 2 uur rijzen tot het volume vrijwel verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom, druk het stevig in en kneed het nog 3 - 4 minuten. Verdeel het in 8 stukken. Plet elk stuk met uw handpalm of een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak. Sprenkel er wat water over zodat het brood licht van kleur blijft. Leg de broodjes op een met bloem bestoven bakplaat en bak ze 8 - 10 minuten in een op 220C voorverwarmde oven. Open de ovendeur niet tussentijds. De broodjes moeten mooi uitrijzen en vanbinnen hol zijn. Haal ze uit de oven en laat ze enigszins afkoelen op een rooster.

 

4 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : brood

 

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijk recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

 

Egypte Home