EGUSI SPINAZIE MET EI

 

900 gram verse spinazie
115 gram egusi; (gemalen meloenpitten)
6 eetlepels pindaolie; of
plantaardige olie
4 tomaten; ontveld, fijngesneden
1 ui; fijngesneden
2 tenen knoflook; geplet
1 plakje verse gemberwortel; fijngehakt
150 milliliter groentebouillon
1 rode spaanse peper; ontzaad, fijngesneden
zout; naar smaak
6 eieren

Was de spinazie goed, snij het in reepjes en doe het in een ruime kom. Bedek het met koken water en giet het af. Goed uit laten lekken en evt. overtollig water eruit drukken. Doe de egusi (gemalen meloenpitten) in een kom en voeg genoeg water toe om er, al roerend, een dikke puree van te maken. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Voeg tomaten, ui, knoflook en gember toe en bak dit 10 minuten boven een middelhoge vlam. Af en toe doorroeren. Voeg egusipuree, groentebouillon, spaanse peper en zout toe en kook 10 minuten. Voeg spinazie toe en kook, zonder deksel, nog 15 minuten. Af en toe doorroeren. Kook de eieren in de tussen tijd hard en laat ze in koud water afkoelen. Pellen en in de lengte doormidden snijden. Leg de ei-helften in een schaal en giet de egusi-spinazie erover. Heet opdienen.

Tip van de kok: In plaats van gekookte eieren, kan ook een omelet worden gemaakt die heel, of in stukjes met de egusi-spinazie wordt opgedient. Breng de omelet op smaak met verse kruiden en knoflook.
Egusi kan vervangen worden door gemalen amandelen.

4 personen

 

gebied : West-Afrika

gerechtsoort : eigerecht

 

bron : Classic African / Rosamund Grant, via Tabitha [groenteboer]