EEND MET SHERRY EN POMPOEN

 

1 hele eend van circa 1,75 kilo

1 citroen

1 theelepel knoflookpoeder of 2 tenen knoflook uit de knijper

1 theelepel kerriepoeder

theelepel paprikapoeder

theelepel vijfkruidenpoeder

2 eetlepels sojasaus

zout

versgemalen zwarte peper

plantaardige olie voor het bakken

 

SAUS

75 gram geschilde pompoen

1 ui, gehakt

4 tomaten uit blik

3 deciliter medium dry sherry

3 deciliter water

 

Verdeel de eend in 10 stukken en doe die in een grote kom. Halveer de citroen en knijp het sap over de stukken eend uit. Zet weg.

Meng de knoflook in een kleine kom met het kerriepoeder, paprikapoeder, vijfkruidenpoeder en wat zout en peper. Wrijf dit mengsel over de stukken eend.

Sprenkel de sojasaus over de eend, dek de kom af met plastic folie en laat een nacht marineren.

Kook voor de saus de pompoen gaar in kokend water. Giet af en draai dan met de ui en tomaten in een keukenmachine tot een puree.

Dep de stukken eend droog met keukenpapier. Verhit wat olie in een wok of grote koekenpan en bak de eend 15 minuten tot het vel knapperig en bruin is. Doe op een bord en zet weg.

Veeg de wok uit met keukenpapier en giet er dan de pompoenpuree in. Giet er de sherry en wat van het water bij, breng aan de kook en voeg dan de gebakken eend toe. Laat 1 uur sudderen tot de eend gaar is en giet er zonodig wat water bij als de saus te dik wordt. Serveer de eend warm en geef er apart sojasaus bij.

Kooktip: De rugstukken en vleugels hebben weinig vlees. Gebruik daarom alleen de andere delen of koop alleen borsten en bouten.

 

6 personen

 

gebied : Afrika

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een onontdekte keuken / Rosamund Grant

 

Afrika Home