EEN SCHOTEL VAN RIJST EN GROENTEN

 

250 g rijst

l tomatensap

l water

2 aubergines

500 g erwten

4 wortels

olie

zout

peper.

 

Snijd de aubergines en hak ze daarna in dobbelsteentjes, bestuif ze met zout, laat ze trekken voor een uur of twee, en daarna uitlekken op een vergiet. Maak onderwijl een pan gezouten water aan de kook. Schrap de wortels, dop de doppertjes, snijd worteltjes in kleine vierkantjes, en laat dit samen in kokend water tennaastebij gaar worden.

Verhit enig vet in een braadpan en maak daar de aubergines in klaar, en ietwat gebakken. Dit zal u vet kosten; aubergines zijn er verzot op. Doe ze uit de pan en laat, in wat ge over hebt, de wortel en doperwt nog eens heet opspringen.

Goed; doe nu water en tomatensap in alweer een andere pan, met zo nodig wat zout, en breng aan de kook. Was en droog de rijst en doe deze in een pan met eetlepel hete olie; maak dit, als de rijst glazig is geworden, in het water en tomatensap gaar gedurende omstreeks 20 minuten, of tot alle vocht verdwenen is, en de rijst weldadig en mals is gelijk het behoort.

Hierna zult gij de bodem van een bakblik (of vuurvaste schotel) terdege invetten. Leg daarop een laag rijst, een paar vingers dik, daarna de groenten, en nogmaals een dergelijke laag rijst. Druk het eens aan, en zet in de oven om een korstje te krijgen. ’t Is goed met een bekwame tomatensaus.

 

4 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : veganistisch gerecht

 

bron : Buitenlandse gerechten voor fijnproevers / J. W. F. Werumeus Buning

 

Egypte Home