DORO WOT VAN DRUMSTICKS OF KIPPEPOTEN

 

Kippepootjes en eieren in chilisaus. Samen met zijn vrouw vertaalde en noteerde Bisrat dit recept. Gezien het spaarzame gebruik van de chilipoeder, mogen we aannemen dat ze de pittigheid op Nederlandse smaakpapillen hebben afgestemd. Bisrat zelf zou hier aan tafel waarschijnlijk nog wat berbere, een heet pepermengsel dat hier niet verkrijgbaar is, aan toevoegen. Het hoort eigenlijk met enjera te worden gegeten, maar smaakt ook uitstekend met rijst.

 

6 drumsticks of kippepoten

2 middelgrote, gehakte uien

2 eetlepels tomatenpuree

1 theelepel berbere of chilipoeder

ca. 25 gram (geklaarde) boter

6 hardgekookte en gepelde eieren

1 theelepel witte of zwarte peper

Ĺ theelepel kardemom

1 teentje verse knoflook

snufje zout

(eventueel een paar kippebouillonblokjes)

 

Doe de gehakte ui en de knoflook met een beetje water in de pan en verwarm dit op een matig vuur, tot de ui glazig is. Doe de boter erbij en laat nog even sudderen. Voeg de berbere of chilipoeder toe en laat het al roerend meefruiten. Na een paar minuten de tomatenpuree erbij en al roerend het geheel ‘ontzuren’. Doe nu peper, wat zout en de kardemom erbij.

Goed doorroeren. Voeg water toe tot er een middeldikke saus ontstaat en, als u bouillonblokjes gebruikt, deze nu toevoegen. Laat het geheel zo’n 10 minuten doorkoken.

Laat nu de kip meesudderen tot ze gaar is. Eventueel op smaak brengen met peper en zout en, als de pan al van het vuur is genomen, de hardgekookte eieren halveren en in de saus leggen.

 

voor 6 personen

 

bereidingstijd : 45 minuten

 

land : EthiopiŽ

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Eten bij de buren : 14 buitenlandse keukens in Nederland / Saskya Budding e.a.

 

EthiopiŽ Home