DORO WAT (STOOFSCHOTEL VAN KIP)

 

In 1993 werd Eritrea na 32 jaar eindelijk onafhankelijk van EthiopiŽ, waardoor beide verarmde landen hun wonden konden gaan likken en hun verwoeste economie konden gaan opvijzelen. Gedurende de jaren van oorlog was de export van dierenhuiden, een zeer belangrijke bron van inkomsten voor EthiopiŽ, sterk achteruitgegaan. Een van de redenen daarvoor was de guerrillastrijd - de strijders hadden gebrek aan voedsel in hun verscholen kampen - en daarnaast werden de kuddes van tijd tot tijd door droogteperiodes gedecimeerd.

Ondanks de armoede die er op dit moment heerst, heeft EthiopiŽ een rijke culinaire traditie en deze wats zijn mede door de bijzondere combinatie van smaken een hoeksteen van de Ethiopische keuken.

 

olie

2 uien, fijngehakt

3 teentjes knoflook, uitgeperst

2 eetlepels tomatenpuree

4 theelepels berberť*

evt. 4 eetlepels rode wijn

1 theelepel gemalen gember

het sap van 1 - 2 citroenen

zout

peper

1 grote braadkip (ca. 1 Ĺ kg), in porties verdeeld

300 ml kippenbouillon of water

1 eetlepel fijngehakte verse koriander of peterselie

 

* Heet specerijenmengsel.

 

Verhit een beetje olie in een grote pan, fruit de uien enkele minuten tot ze glazig zien en voeg de knoflook toe.

Roer de tomatenpuree, berberť, rode wijn, gember, de helft van het citroensap en wat zout en peper door het uienmengsel en laat alles 10 minuten zachtjes doorkoken.

Haal de porties kip ťťn voor ťťn door de saus, voeg de bouillon of het water toe en laat alles 40 tot 50 minuten doorkoken in de afgedekte pan tot de kip gaar is. Garneer het gerecht met de koriander of peterselie, bedruppel het met de rest van het citroensap en dien op met pitabrood, gekookte rijst of pasta.

 

4 - 6 personen

 

land : EthiopiŽ / Eritrea

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

 

EthiopiŽ Home