Samak is het welluidende Egyptische woord voor vis. In Egypte en andere delen van Voor-Azië kent men de vis magische krachten toe. Hij zou geluk brengen en onheil afwenden. Zo at men in Egypte steeds vis als eerste maaltijd in een nieuw huis. Zoals bij alle gerechten past ook hierbij een stuk droog plat brood, een van de primaire voedingsmiddelen van Egypte dat op elk moment van de dag gegeten wordt.
1 dorade (750 g)
2 el bloem
zout
versgemalen witte peper
olie om te frituren
sap van ½ limmetje (limoentje)
limmetjesschijfjes om te garneren
KRUIDIGE BEGELEIDING
40 g rozijnen
½ ui
2 lente-uitjes
100 ml olijfolie
30 g gepelde amandelen
30 g gepelde walnoten
20 g gepelde pistaches
1 el korianderzaadjes
1 el peperkorrels
100 ml witte wijn
zout
De vis met een doek aan de staart vastpakken en naar keuze de vinnen in de richting van de kop met een schaar afknippen. Met een groot mes of speciaal vismes - weer in de richting van de kop - de schubben afschaven. De buikholte van de aarsopening naar de kop toe met een mes plat doorsnijden, daarbij voorzichtig te werk gaan om de ingewanden niet te raken. Eventueel voor het laatste harde stuk een schaar gebruiken. De ingewanden aan de aarsopening met de vingers lostrekken en er naar voren toe uittrekken. Tot slot de donkerrode nier die onder een dun vel op de ruggengraat ligt, verwijderen. De vis van binnen en van buiten wassen en laten uitlekken.
Voor de kruidige begeleiding de rozijnen in lauwwarm water weken. De ui in ringen, de lente-uitjes in dunne ringen snijden. In een pan de olie verhitten en de uien daarin glazig stoven. De amandelen, de walnoten en de pistaches grof hakken. Samen met de uitgelekte rozijnen, de korianderzaadjes en de peperkorrels in de pan doen en goed vermengen. De witte wijn toevoegen, een snuifje zout erover strooien en alles gedurende een minuut op een zacht vuur een beetje laten inkoken.
Intussen de vis met de bloem bestuiven, zout en peper toevoegen. In een grote pan ruim olie goed verhitten en de vis daarin uitbakken, tussendoor een keer omdraaien. Dat duurt 20 tot 25 minuten. Aansluitend de vis eruit halen en laten uitlekken.
Op een voorverwarmde schaal met een begeleiding serveren. De vis met het limmetjessap besprenkelen en met de limmetjesschijfjes garneren.
2 personen
land : Egypte
gerechtsoort : visgerecht
bron : De 100 beste recepten uit de hele wereld : Typische recepten en culinaire hoogtepunten uit alle delen van de wereld / Christian Teubner