DODO-IKIRE (GEBAKKEN BANAAN)

 

Deze snack is in vele delen van Nigeria net zo populair als patat. Er zijn ontelbare varianten, die in vrijwel alle Nigeriaanse kookboeken terug te vinden zijn. Bij deze versie wordt de overrijpe bakbanaan in de lengte in plakken gesneden, maar de banaan kan ook in blokjes worden gesneden, waarvan vervolgens balletjes worden gerold.

 

palmolie, voor het frituren

2 overrijpe maar nog stevige bakbananen

zout naar smaak

fijngehakte verse Spaanse peper naar smaak

 

Laat de olie in een zware, gietijzeren pan of frituurpan 190C worden. Pel de bananen en snijd ze in de lengte in repen. Meng het zout en de gehakte Spaanse peper in een kom. Wentel de repen banaan door het mengsel en bak ze aan elke kant gedurende 2 minuten, of totdat ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm of op kamertemperatuur.

 

4 personen

 

land : Nigeria

gerechtsoort : voorgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris