CURRY VAN ZWARTE-OGENBONEN

 

De Oostafrikaanse kust van Kenia tot Mozambique kent een geheel eigen cultuur. De Arabieren, zeelieden en handelaren par excellence, bouwden handelsposten langs de kust en hun invloed is nog steeds zichtbaar in Mombassa, Zanzibar en Maputo. Het samengaan van de Afrikaanse en de Arabische traditie heeft de geheel eigen Swahilicultuur voortgebracht, die ook haar stempel heeft gezet op de keuken van de kuststrook. Daarom worden de Afrikaanse zwarte-ogenbonen of cassavegerechten hier klaargemaakt met kokosmelk en aromatische smaakgevers.

 

olie

1 ui, fijngehakt

3 teentjes knoflook, uitgeperst

Ż groene chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

1 theelepel geraspte verse gemberwortel

1 theelepel kurkuma

1 theelepel gemalen koriander

250 g zwarte-ogenbonen, gekookt

250 ml kokosmelk

zout

 

Verhit wat olie in een pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de knoflook, chilipeper en gemberwortel toe, roer alles goed door elkaar en laat alles nog 3 tot 5 minuten zachtjes doorbakken.

Doe de kurkuma en de koriander erbij en fruit het geheel nog 30 seconden.

Schep de gekookte bonen door het uienmengsel en druk ze iets plat met een houten lepel. Voeg de kokosmelk al roerend aan het bonenmengsel toe, doe wat zout erbij en laat het gerecht 30 tot 40 minuten pruttelen in de afgedekte pan op een zeer lage warmtebron. Dit kerriegerecht moet dik maar toch smeu´g van samenstelling zijn.

 

4 personen

 

gebied : Oost-Afrika

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

 

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells