CURRY VAN KOOL

 

De Serengeti is het meest beroemde van de nationale parken van Tanzania. Velen van ons hebben de kuddes gnoes wel eens met golvende bewegingen over ons televisiescherm zien galopperen tijdens hun jaarlijkse trek. In de buurt van de Serengeti ligt de Olduvai Gorge, waar de resten van de Notenkrakermens zijn gevonden.

De huidige Tanzanianen (vrouwen zowel als mannen) hebben het zwaar te verduren door de steeds geringer wordende vraag naar de exportproducten die zij verbouwen, zoals koffie, katoen, tabak en sisal. De Tanzaniaanse boeren gaan steeds meer over tot het verbouwen van voedingsmiddelen als mas, cassave, bakbananen en groenten.

 

olie

1 ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, uitgeperst

1 theelepel kerriepoeder

theelepel geraspte verse gemberwortel

groene chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

250 g spitskool of groene kool, geschaafd

1 tomaat, kleingesneden

scheut water

zout

 

Verhit een beetje olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de knoflook, kerriepoeder, gember en chilipeper toe en roerbak alles 2 minuten op een lage warmtebron.

Zet de warmtebron wat hoger, doe de kool in de pan en roerbak deze 3 minuten. Voeg de tomaat aan de kool toe, roerbak het geheel nog 1 minuut en blus de groenten met een scheut water. Dek de pan af en laat de kool circa 5 minuten smoren en bijtgaar worden.

 

4 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells