CRÉOLE JAMBALAYA (RIJSTSCHOTEL À LA CRÉOLE)

 

400 g kipfilet

150 g gedroogd vlees

200 g knolselderij

1 paprika

1 ui, fijngehakt

3 teentjes knoflook, fijngehakt

verse tijm

1 laurierblad

1 theelepel kruidnagelpoeder

cayennepeper

1 kopje tomatenpuree

½ l vleesbouillon

1 kopje rijst

2 eetlepels boter

 

Snijd de kipfilet, het gedroogde vlees en de knolselderij in dobbelsteentjes en de paprika in smalle reepjes.

Verhit de boter en bak hierin de uitjes, de knoflook, de selderij en de kip gedurende 5 minuten.

Voeg de reepjes paprika, de tijm, het laurierblad, het kruidnagelpoeder, de cayennepeper en wat zout toe. Laat dit op een lage warmtebron 10 minuten stoven.

Voeg het gedroogde vlees en de tomatenpuree toe en zet de warmtebron wat hoger. Blus af met vleesbouillon en breng deze aan de kook.

Voeg de rijst toe en roer alles even goed om. Voeg zoveel water toe dat de rijst onderstaat. Laat het gerecht in 30 minuten gaar worden.

Variatie: Gebruik in plaats van kipfilet schape- of rundvlees.

 

4 - 6 personen

 

(voor)bereidingstijd : 1½ uur

 

land : Sierra Leone

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Kookkunst uit West-Afrika : Eetcultuur en recepten / Holger Ehling & Jojo Cobbinah