COUSCOUS VAN MAGER LAMSVLEES

Dit geliefde Noordafrikaanse gerecht is ideaal voor een informele maaltijd.

500 g mager lamsvlees, in stukken
2 uien, in vieren en in dunne ringen
2 tenen knoflook, uitgeperst
greepje saffraandraadjes, verkruimeld
1 theelepel kaneel
theelepel paprikapoeder
1 verse rode chilipeper, zonder zaad en fijngehakt
theelepel gemberpoeder
250 g wortelen, in de lengte in vieren
250 g meiraapjes, in vieren
250 g kohlrabi of selderijknol, in grote stukken
500 g voorgekookte couscous
2 theelepels olijfolie
250 g courgettes, in de lengte in vieren
250 g tuinbonen
4 tomaten, in vieren
bos peterselie, fijngehakt
bos korianderblad, fijngehakt
40 g ongezouten boter
zout
peper

Doe het vlees in een grote pan. Voeg 1 liter water, ui, knoflook, specerijen, zout en peper toe. Breng het aan de kook, schuim het af en laat het afgedekt ca. 30 minuten heel zachtjes pruttelen. Voeg de wortelen, raapjes en kohlrabi of selderijknol toe en laat het geheel nog 15 minuten pruttelen.

Doe de couscous in een grote kom, roer er ongeveer 3 dl water goed doorheen en laat het geheel 10 minuten staan. Voeg nog 3 dl water en de olie toe en roer met een vork tot alle korreltjes goed gescheiden zijn. laat ze in 10 minuten zwellen en zacht worden, maar zorg dat ze gescheiden blijven. Stoom ze zonder deksel ca. 10 minuten.

Doe intussen de courgettes en tuinbonen bij het vlees. Voeg de tomaten en kruiden toe en laat alles nog 5 minuten koken tot de groenten en het vlees gaar zijn.

Ga met een vork door de couscous om de korrels te scheiden en schep ze op een grote schaal. Roer er blokjes boter, zout en peper door. maak er een berg van met een grote kuil in het midden en leg daarin het vlees. Haal de groenten met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op en rond het vlees. Dien de rest van het vocht apart op in een warme kom.

4 personen

gebied : Noord-Afrika

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden