COUSCOUS À L’AGNEAU ET AUX LÉGUMES (LAMSCOUSCOUS)

 

De couscous mag in geen geval worden gekookt, maar moet beslist gestoomd worden. Als u niet beschikt over een stoompan of stoommandje, kunt u een metalen zeef gebruiken of een theedoek die u in een afsluitbare pan hangt.

 

1 kg lamspoelet

200 g kekererwten

1 ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 kleine rettichs

4 worteltjes

3 aardappelen

1 kleine pompoen

½ wittekool

2 tomaten

500 g couscous

8 dadels, zonder pit

1 kopje rozijnen

olijfolie

 

Laat de kekererwten een nacht weken. Kook ze de volgende dag in ruim water gaar.

Verhit de olie en braad het vlees hierin aan.

Voeg de uitjes en de knoflook toe en fruit deze even mee. Blus het vlees af met een scheutje water en zet de warmtebron iets lager.

Snijd de rettichs en de worteltjes in reepjes en de aardappelen en de pompoen in blokjes.

Snijd of schaaf de wittekool in smalle reepjes. Snijd de tomaten in vieren.

Voeg nu achtereenvolgens de rettichs, de worteltjes, de aardappelen, de kool, de pompoen en de tomaten toe aan het vlees, waarbij u na elke toevoeging even goed roert.

Blus het gerecht af met 2 kopjes water en breng het op smaak met peper en zout. Laat alles op een lage warmtebron gaar stoven.

Doe de couscous in een kom met zo veel koud water dat ze onderstaat en laat de couscous 10 minuten wellen. Giet het overtollige water af. Leg de couscous op een katoenen doek, vouw deze dicht en laat de couscous hierin nog 10 minuten liggen.

Vermeng de dadels, de rozijnen en de kekererwten met de couscous en stoom dit mengsel gedurende 30 minuten.

Spreid de couscous op een geschikte ondergrond uit en maak haar glad met een vork. Sprenkel er ½ kopje koud water overheen en laat de massa 10 minuten staan tot het water volledig is opgenomen. Vervolgens stoomt u de couscous nogmaals 15 minuten.

Doe de couscous in een grote schaal, schep de lamsragout er overheen en dien het gerecht direct op.

 

6 personen

 

bereidingstijd : een dag van tevoren beginnen

 

land : Mauritanië

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Kookkunst uit West-Afrika : Eetcultuur en recepten / Holger Ehling & Jojo Cobbinah