COROSSOL (ZUURZAKMELK)

 

Zuurzak hoort tot het plantengeslacht Annona. De schil is stekelig en het witte vruchtvlees zit vol zachte zwarte pitten. De vrucht is heerlijk geurig, zelfs wanneer hij overrijp is. Ik herinner me nog hoe de hele auto rook naar een mandje met zuurzakken toen ik op een dag met mijn vriendin Theodora naar huis reed. Toen ik haar vroeg wat ze ermee ging doen zei ze simpelweg: ‘Sap maken’. Dat bleek heerlijk te zijn - romig, koel en verfrissend, met een lichtzure ondertoon. U kunt het ook in een blender bereiden; dat is iets minder authentiek maar net zo lekker.

 

2 grote zuurzakken

1 liter melk

vanillesuiker naar smaak

 

Schil de zuurzakken, verwijder de pitten en leg het vruchtvlees in een middelgrote kom. Plet het vruchtvlees met de achterkant van een lepel, zodat de vezels gebroken worden. Doe het vruchtvlees in een grote kan, voeg de melk en suiker toe en zet het geheel een nacht weg in de koelkast.

Serveer gekoeld.

 

1 liter

 

land : Benin

gerechtsoort : drank

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris