CORNES DE GAZELLE

 

“Dit is het beroemdste Marokkaanse gebak. De bereiding ervan vereist een zekere handigheid, maar is minder moeilijk dan het lijkt. Mijn moeder heeft altijd wat cornes de gazelle  in huis, voor het geval dat haar vriendinnen onverwachts op de thee komen. U kunt de gebakjes bestrooien met poedersuiker of met sesamzaadjes. Volgens mijn moeder is het niet de moeite waard om suiker te strooien over een gerecht dat van zichzelf al zoet genoeg is.”

 

AMANDELPASTA

3 kg amandelen

3 eierdooiers

500 g fijne kristalsuiker

150 g boter

1 volle tl kaneelpoeder

1 volle tl Arabische gom in poedervorm

1 tl oranjebloesemwater

 

DEEG

500 g bloem

2 eieren

2 theeglazen water

2 theeglazen oranjebloesemwater

1 volle tl boter

1 volle tl poedersuiker

1 volle tl zout

 

Kook de amandelen 10 tot 15 minuten in kokend water, pel ze en maal ze. Rooster 500 g amandelen in een koekenpan. Meng die met de rest van de amandelen. Doe alle amandelen in een grote kom en voeg de eierdooiers, het oranjebloesemwater, de kaneel, de Arabische gom, de fijne kristalsuiker en de boter toe. Meng alles goed door elkaar totdat er een deeg ontstaat. Kneed het deeg krachtig en maak er kleine sigaren van met een lengte van ongeveer 3 centimeter en 1 centimeter breed.

Doe de gezeefde bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de eieren, het oranjebloesemwater, de poedersuiker en het zout erbij. Meng alles voorzichtig door elkaar en kneed krachtig totdat er een deeg ontstaat. Maak van het deeg ballen ter grootte van een sinaasappel. Rol iedere bal met de deegroller uit en vorm stroken van 15 centimeter breed en ongeveer 1 millimeter dik.

Leg op ieder vel verschillende sigaren van amandelpasta zodat er voldoende ruimte is tussen de sigaren. Bedek iedere sigaar met deeg. Snijd de randen weg met behulp van een deegwieltje. Volg hierbij de contouren van de sigaar, maar houd een marge van een paar centimeter aan. Maak van het deeg een croissantje en druk de randen aan. Laat de hoorntjes ongeveer 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Prik met een houten prikker gaatjes in de cornes de gazelle en leg ze op de beboterde balplaat van de oven. Bak de hoorntjes 15 tot 25 minuten in de oven op 150C (stand 5).

 

Voor 60 - 80 stuks

 

land : Marokko

gerechtsoort : gebak

 

bron : De traditionele Marokkaanse keuken / Alain Jaouhari

 

Marokko Home