CHICKEN LA N’GATIETRO (KIP MET PINDASAUS)

 

Ivoorkust is ’s werelds grootste producent van cacao en er worden ook koffie, suiker en ananas als exportproducten verbouwd. Pinda’s, die in de zestiende eeuw vanuit Zuid-Amerika door de Portugezen werden ge´ntroduceerd, en die in dit recept worden verwerkt, worden in praktisch geheel Afrika geteeld. Pinda’s zijn ook bekend als aardnoten omdat de doppen die zich van de gele bloemen vormen, zich in de grond ingraven om verder te rijpen.

 

3 eetlepels olie

1 braadkip (1,5 kg), in stukken gesneden

1 ui, fijngehakt

3 bosuitjes, in plakjes gesneden

1 vleestomaat, gehakt

1 eetlepel tomatenpuree

1 theelepel paprikapoeder

1 laurierblad

500 ml bouillon of water

250 g pindakaas

zout en peper

 

Verhit de olie in een braadpan en bak de stukken kip rondom goudbruin. Neem deze uit de pan en roer de ui, bosuitjes, tomaat, tomatenpuree, paprikapoeder en het laurierblad door de hete olie.

Doe de kip terug in de pan, voeg de bouillon of het water toe en laat de kip 30 minuten zachtjes braden tot zij gaar is.

Roer het braadvocht langzaam door de pindakaas, giet deze saus terug in de pan en laat de kip nog 5 tot 10 minuten zachtjes doorwarmen.

 

6 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, AziŰ en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells