BRINJAL DIPSAUS (DIPSAUS VAN AUBERGINE)

Door de afschaffing van de apartheid is Zuid-Afrika een totaal ander land geworden, maar de zwarte Zuid-Afrikanen hebben nog heel wat achterstand op hun blanke landgenoten in te halen - bijvoorbeeld wat scholing betreft, want de hoeveelheid geld die vroeger werd besteed aan ‘zwarte’ scholen was minimaal. Toch loopt Zuid-Afrika op een belangrijk punt ver voor op veel ontwikkelde landen: een op de vier nieuwe parlementsleden is hier een vrouw.

In Zuid-Afrika noemt met de aubergine bij haar Indiase naam: brinjal. Dit recept doet sterk denken aan de dipsauzen van aubergine uit het Midden-Oosten, de baba ganoush en de mutabbal.

500 g aubergines

2 eetlepels citroensap

2 eetlepels yoghurt

1 theelepel oregano

1 teentje knoflook, uitgeperst

zout

peper

olie

Verwarm de oven voor op 400 C (400 F = 200 C?).

Prik de aubergines enkele malen met een vork, leg ze op een bakplaat en bak ze 30 minuten tot ze zacht aanvoelen. Laat de aubergines iets afkoelen, en snijd ze in de lengte doormidden. Schep het vruchtvlees met behulp van een eetlepel uit de schillen en prak dit tot moes in een kom.

Giet het citroensap over de aubergines en doe de yoghurt, oregano, knoflook en wat zout en peper erbij. Meng alles met een keukenmachine en voeg wat olie toe tot er een smeuige massa ontstaat.

voor 4 personen

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : saus

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

 

Zuid-Afrika Home