BRIKS ņ L’OEUF (TUNESISCHE PASTEITJES)

Als je deze Tunesische pasteitjes serveert moet je wel sportief blijven en de gasten van tevoren waarschuwen. Deze onschuldig uitziende pasteitjes bevatten namelijk meer dan alleen een heerlijk mengels van tonijn en ui. Men laat - vlak voordat het deeg wordt dichtgevouwen - ook een heel ei naar binnen glijden. In de buurt van Carthago ben ik er eens ingestonken; het was aan het strand, dus de ramp was niet groot. Ik zat me al af te vragen waarom iedereen de eerste hap van deze pasteitjes at met het hoofd achterover - als kleine vogeltjes in een nest. maar deze techniek heb je al snel onder de knie. Moeilijker nog leek het om te leren deze pasteitjes zelf klaar te maken. Maar toen ik eenmaal de eerste stap gezet had, was het eigenlijk toch tamelijk eenvoudig. En het resultaat is wonderbaarlijk: dagenlang hebben we briks gegeten, met allerlei soorten vulling.

pindaolie
1 flinke ui, fijngehakt
175 gram tonijn uit blik, uitgelekt en fijngeprakt
een klein bosje peterselie
het sap van Ĺ - 1 citroen
grof zeezout, gemalen
versgemalen zwarte peper
een snuf cayennepeper
6 velletjes filadeeg
6 eieren
 
Fruit de snippers ui even in een eetlepel olie in een matig warme koekenpan. Na een paar minuten zijn de snippers zacht, maar nog niet verkleurd. Verwijder het overtollig vet uit de pan en voeg de fijngeprakte tonijn, de fijngehakte peterselie en de helft van het citroensap, plus wat zout, peper en cayennepeper bij de ui. Meng alles goed door elkaar, proef even en voeg indien gewenst wat extra citroensap toe.
Smeer een kant van een vel filodeeg in met een klein beetje olie, snijd het vel doormidden en leg het ene deel boven op het andere deel. Schep een portie van de vulling aan een kant van het deeg, ongeveer 3 cm van de rand. Druk met de bolle kant van een eetlepel een mooi holletje in de vulling, anders loopt het ei eruit. Breek een ei en laat het ei voorzichtig in de vulling glijden. Vouw nu zorgvuldig en voorzichtig eerst de korte kant van het deeg over de vulling, vouw dan links en rechts het deeg naar binnen en rol tenslotte de lange kant erover. Zorg ervoor dat het deeg aan alle kanten goed om de vulling heen zit.
Doe 5 cm pindaolie in een braadpan en verwarm de olie. Bak de pasteitjes voorzichtig in de hete (maar niet walmende) olie gedurende 2 - 3 minuten. Draai ze tijdens het frituren eenmaal om en haal ze uit de pan als ze goudbruin zijn. Het ei zal in die paar minuten niet helemaal stollen, maar je kunt depasteitjes niet langer frituren, want dan verbrandt het deeg. Laat de briks even uitlekken op wat keukenpapier en serveer ze o warm mogelijk. Vergeet de papieren servetten niet.

6 personen

land : TunesiŽ

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Mezze : De kleine culinaire traktatie / Rosamond Man

 

TunesiŽ Home