BOULETTES DE POULET POUR LE COUSCOUS (COUSCOUS MET KIPPENBALLETJES)

 

In TunesiŽ zijn deze balletjes een bijgerecht voor de vrijdagavondcouscous of de couscous voor speciale gelegenheden. Ze worden vaak bij huwelijksfeesten geserveerd en heten daarom ook wel ‘les boulettes de la mariťe’ (kippenballetjes van de bruid). De tomatensaus wordt meestal van tomatenpuree, olie en water gemaakt, maar ik vind die lekkerder van verse tomaten of tomaten uit blik. Gebruik kipfilets of ontbeende poten en verwijder het vel.

 

1 kilo tomaten of een blik tomaten van 800 gram

peper

zout

1 - 2 theelepel suiker

1 ui

2 witte boterhammen zonder korstjes

1 bos bladpeterselie, fijngehakt

3 tenen knoflook, uitgeperst

2 eieren

500 gram kipfilet of uitgebeende poten, zonder vel

Ĺ theelepel piment

Ĺ theelepel kaneel

 

Voor de tomatensaus: doe de tomaten (de verse in vieren gesneden, met vel) in de keukenmachine en draai ze helemaal glad. Giet de puree in een pan, voeg peper, zout en suiker toe en breng aan de kook.

Voor de boulettes: draai de ui met het brood, peterselie, knoflook en eieren tot een gladde massa. Voeg de kip toe, peper en zout, piment en kaneel, en laat de machine nog even draaien. Draai met ingevette handen de balletjes zo groot als een walnoot en doe ze bij de tomatensaus. Laat 30 - 45 minuten sudderen.

 

8 - 10 personen

 

land : TunesiŽ

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Joodse keuken : Achthonderd authentieke recepten uit de diaspora / Claudia Roden

 

TunesiŽ Home