BORGHOL JERI BIL KHODRA (GROENTESOEP MET GEPELDE TARWE)

 

In TunesiŽ heet deze groentesoep met gepelde tarwe borghol jeri bil khodra. Borghol is een graanproduct van gekookte tarwe, jeri betekent “vloeibaar gerecht” en het woord khodra staat voor groenten in het algemeen. Deze vegetarische maaltijdsoep, die dankzij de aanwezigheid van de verschillende soorten peulvruchten een hoge voedingswaarde heeft, is in heel TunesiŽ een bekend gerecht. Vooral op koude dagen is het een heerlijk verwarmende maaltijd.

In de Tunesische keuken nemen peulvruchten een belangrijke plaats in. TunesiŽrs eten linzen in salades of mengen ze met lamsvlees voor een stevig en weerstandsverhogend maal. Als ontbijt eten de inwoners van het land graag een bordje kikkererwten gekookt in runderbouillon, op smaak gebracht met olijfolie, komijn en harissa.

Voor deze soep snijdt onze kok de groenten in heel kleine stukjes als voor een mirepoix. Hij respecteert de bereidingstijd van verschillende soorten groenten nauwkeurig, zodat ze allemaal hun vorm, textuur en smaak behouden.

’s Winters maken de verse tuinbonen met hun frisgroene kleur plaats voor gedroogde tuinbonen. Deze dient u net als de kikkererwten en linzen een nacht te laten weken. Ook de keuze en de hoeveelheid van de overige groenten hangt af van het seizoen en van wat er in de verschillende streken verbouwd wordt. TunesiŽrs hebben de gewoonte deze soep te serveren met kwarten citroen die ze aan tafel boven hun soep uitknijpen.

De inwoners van Kerkenah, het geboorte-eiland van onze kok, eten bij deze gevulde groentesoep graag galit, een rond, plat brood met gaatjes. De eilandbewoners hangen deze broden aan touwen langs de muren van hun huizen te drogen in de zon, waarna het bij uitstek geschikt is om te dopen in soepen en sauzen.

 

100 gram burgul

100 gram groene tuinbonen

50 gram kikkererwten

30 gram linzen

70 gram tomatenpuree

4 knoflookteentjes

2 uien

1 wortel

1 meiknolletje

10 wilde spinaziebladeren

Ĺ bosje bladpeterselie

Ĺ bosje koriander

50 milliliter (Tunesische) olijfolie

2 stengels bleekselderij

25 gram paprikapoeder

25 gram karwij

25 gram harissa

1 of 2 citroenen

zout

peper

 

Laat de kikkererwten en de linzen de nacht van tevoren weken. Dop de tuinbonen en pel en snipper de uien. Doe 2 liter water in een pan samen met een scheutje olijfolie. Doe er de burgul, tuinbonen, kikkererwten, linzen en uiensnippers in en laat 30 minuten koken.

Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Voeg aan het einde van de aangegeven kooktijd de tomatenpuree, de harissa, het paprikapoeder, zout, peper, de karwij en de fijngehakte knoflook aan de groenten toe. Laat 10 minuten zachtjes koken.

Schil het meiknolletje en de wortel en snijd beide groenten in kleine, gelijkmatige stukjes. Doe ze door de soep.

Voeg ook de doperwten toe en laat 5 minuten koken.

Hak op een snijplank achtereenvolgens de peterselie, de koriander, de spinazie en de bleekselderij fijn.

Doe dit kruidenmengsel door de soep en laat alles nog 7 tot 8 minuten garen. Controleer op smaak. Dien heet op en geef er kwarten citroen bij.

 

6 personen

 

voor- / bereidingstijd : 1 nacht / 55 minuten

 

land : TunesiŽ

gerechtsoort : veganistisch gerecht

 

bron :TunesiŽ : Verrukkelijke Mediterrane keuken / Fabien Bellahsen en Daniel Rouche

 

TunesiŽ Home