BONENPOT

 

Bij meer dan een derde van alle gezinnen in de wereld staat er een vrouw aan het hoofd. In Kenia is dit ook zo. Een van de oorzaken is dat de mannen vaak naar de steden trekken om werk te zoeken en soms nooit meer terugkomen. De vrouwen kunnen meestal minder goed aan land en krediet komen dan de mannen en zijn uiteindelijk armer als zij alleen de inkomsten voor het gezin moeten verdienen.

 

25 - 40 g ghee of boter

1 ui, fijngehakt

3 grote tomaten of 1 blik tomaten, fijngehakt

250 g rode bonen, geweekt en gaar gekookt

300 ml melk

bouillon of water

zout en peper

fijngehakte verse koriander of peterselie

 

Verhit de ghee of boter in een pan met een dikke bodem en fruit de ui tot deze glazig ziet. Doe de tomaten erbij en laat ze 2 tot 3 minuten meefruiten.

Prak de helft van de bonen in een kom met een vork of stamp ze met een aardappelstamper.

Roer het tomatenmengsel door de geprakte bonen en voeg voldoende melk toe tot er een dikke saus ontstaat. Doe het mengsel terug in de pan en doe de rest van de (ongeprakte) bonen erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook.

Zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat het gerecht 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken. Roer het regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg eventueel wat extra melk of bouillon toe.

Breng de bonenpot op smaak met peper en zout en dien op met gekookte rijst of een andere graansoort. Garneer met koriander of peterselie.

 

2 - 4 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, AziŽ en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

 

Kenia Home