BONEN-GARIBROOD

 

250 g gedroogde nierbonen, een nacht geweekt

15 g boter of margarine

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, uit de knijper

rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en gehakt

groene paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en gehakt

1 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt

1 theel. gemengde, gehakte kruiden

2 eieren, losgeklopt

1 eetl. vers citroensap

5 eetl. gari

zout

versgemalen zwarte peper

 

Giet de nierbonen af, doe ze in een pan, giet er water over tot ze onderstaan en laat 15 minuten koken. Draai het vuur lager en kook de bonen in 1 uur gaar. Giet er zonodig tijdens het koken nog wat water bij. Giet de bonen af en bewaar het kooknat. verwarm de oven voor op 190 C. Vet een cakevorm van circa 1 liter inhoud in.

Verhit de boter of margarine in een grote koekenpan en fruit er de ui, knoflook en beide paprika’s 5 minuten in. Schep er dan de chilipeper, gemengde kruiden en wat zout en peper door.

Doe de gare nierbonen in een grote kom of keukenmachine en prak of draai tot een puree. Schep er het ui-paprikamengsel door. Laat het mengsel iets afkoelen en schep er dan de eieren en het citroensap door.

Doe de gari in een aparte kom en sprenkel er royaal warm water over. De gari moet na circa 5 minuten zacht en rul worden.

Schep de gari door het bonen-uimengsel. Schep er een beetje van het bewaarde bonenkooknat door als het mengsel te droog is. Schep het mengsel in de voorbereide cakevorm en zet die 35 tot 45 minuten in de oven tot het brood stevig aanvoelt.

Laat het brood iets afkoelen in de vorm en stort het vervolgens op een bord. Snijd het brood in dikke plakken en dien op.

 

4 personen

 

gebied : Afrika

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken : volop makkelijk te maken recepten uit een onontdekte keuken / Rosamund Grant

 

Afrika Home