BONEN MET KOKOS

 

Afrikaanse pindaboeren zijn zeer vindingrijk en organische recycling is maar een van de aspecten hiervan: De Bukabo-mensen van Tanzania brengen gras en riet uit het moeras naar hun akkers en gebruiken dat als een soort mest voor de verarmde grond. De meeste Tanzanianen verbouwen basisvoedsel zoals cassave, sorghum, maÔs, gierst en rijst in het stroomgebied van de rivier de Rufiji.

 

1 - 2 eetlepels olie

1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt

2 theelepels kurkuma

50 g santen, gemengd met 125 ml kokend water

1 - 2 kruidnagelen, gemalen

350 g gedroogde bonen of kikkererwten, geweekt en gaar gekookt

1 tomaat, fijngehakt

zout en peper

 

Verhit de olie en fruit de knoflook, roer de kurkuma en kruidnagelen erdoor en laat deze 2 minuten meefruiten. Voeg de gekookte bonen of kikkererwten en de tomaat aan het knoflookmengsel toe en giet de kokosoplossing eroverheen. Breng het geheel aan de kook, zet de warmtebron wat lager en laat het gerecht 10 minuten zachtjes doorkoken. Controleer de smaak en dien op met gekookte rijst of maÔspap.

 

4 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : veganistisch gerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, AziŽ en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells