BHAJIA’S VAN ZOETE AARDAPPELEN

 

Tanzania in Oost-Afrika is een belangrijk producent van kruinagels, die worden gekweekt op de eilanden Pemba en Zanzibar. Kruidnagels zijn gedroogde bloemknoppen, die men drie- of viermaal per seizoen oogst als de knoppen van de kruidnagelboom zich ontwikkelen. Dit levert tijdelijk werk op voor ca. 40.000 Tanzanianen. Enkele belangrijke landbouwproducten in dit gebied zijn mas, cassave, bonen en linzen.

Voor dit recept wordt gebruikgemaakt van kekererwtenbloem, dat gram of dengubloem genoemd wordt. Als dit niet verkrijgbaar is in een toko of Indiase winkel, kunt u tarwebloem gebruiken. De bhajia’s zijn lekker met een chutney van wortelen.

 

250 g gekookte zoete aardappelen

ui, fijngehakt

1 verse groene chilipeper, van de zaadjes ontdaan en kleingesneden

3 teentjes knoflook, uitgeperst

zout

125 g kekererwtenmeel

ca. 300 ml melk

olie

 

Stamp de zoete aardappelen in een kom en voeg de ui, chilipeper, knoflook en wat zout toe.

Roer het gezeefde kekererwtenmeel door het aardappelmengsel en voeg voldoende melk toe tot er een soepel deeg ontstaat. Vorm het deeg tot balletjes, ongeveer zo groot als een walnoot.

Verhit een laag olie (5 - 7 cm) in een wok en frituur de bhajia’s 2 tot 3 minuten tot ze rondom goudbruin zijn.

 

15 stuks

 

gebied : Oost-Afrika

gerechtsoort : hapje

 

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells