BETINJAN MAQLI (AUBERGINE VAN SOEMA)

 

Het huis van Soema en Fatma ligt aan de overkant van de Nijl in Luxor, vlak bij de Vallei der Koningen. We wachten op het ontbijt in de hoge ontvangkamer met aanligbedden. Maar het duurt eventjes, want het wordt een warme maaltijd en Soema en Fatma werken op de grond met oliestellen. En hoe! Als ze met hun schalen vol dampende goudbruine auberginekoekjes en prachtige brokken boerenbrood binnenkomen, denk ik bedeesd aan mijn eigen keukenuitrusting: wat kan het allemaal veel eenvoudiger! In elk geval voor betinjan maqli, een koninklijk Egyptisch ontbijt dat ook best een hoofdmaaltijd kan worden.

 

tahina (sesampasta)

knoflook

citroensap

peterselie

water

zout

1 aubergine (250 g)

100 g tarwebloem

2 eieren

1 teentje knoflook

2 eetlepels fijngehakte peterselie

arachideolie

 

Tahina naar believen mengen met knoflook, weinig citroensap, gehakte peterselie en zoveel water dat een dikke saus ontstaat. Op smaak brengen met zout. De aubergine schillen en in plakken van 1 cm snijden. De bloem in een kom doen. Eieren en zout erdoor kloppen. Zoveel water toevoegen dat er een soort pannenkoekbeslag ontstaat. Op smaak brengen met het uitgeperste knoflook en de peterselie. In een koekenpan een flinke laag olie verhitten tot de damp er af slaat. Telkens een plakje aubergine in het beslag dopen en in de olie laten bruin bakken, omkeren en ook de andere kant bruinen. Laten uitdruipen in een vergiet. Hierbij de tahina-saus (salat tahina) serveren en volkorenpita. Vooraf: komkommer met witte kaas.

 

1 persoon

 

land : Egypte

gerechtsoort : eigerecht

 

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

 

Egypte Home