BESSARA (PUREE VAN GELE SPLITERWTEN)

 

Gele spliterwten hebben een heel eigen smaak. Ze zijn dan ook niet te vervangen door groene spliterwten. Serveer bij de puree apart partjes citroen, een schaaltje gemalen komijn, olijfolie, gemalen peper en desgewenst fijngeknipte koriander, zodat iedereen het gerecht zelf op smaak kan brengen.

 

250 gram gele spliterwten

1 grote ui

2 teentjes knoflook

2 eetlepels olijfolie

zout

zwarte peper

5 theelepels gemalen komijn

 

Was de erwten en verwijder de minder mooie exemplaren. Pel en snipper de ui en de knoflook. Breng 1 liter water aan de kook en voeg de erwten, de ui, de knoflook, de olie en wat zout en peper toe. Kook de erwten met het deksel op de pan in 1 1 uur gaar. Roer ze zo nu en dan om. Pureer de erwten in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe de puree terug in de pan om even door te warmen en voeg wat water toe als de puree te dik is. Bestrooi de puree vr het serveren met de komijn. Lekker met een schotel van lams- of rundvlees met bijvoorbeeld gestoofde winterwortel, courgette en prei.

 

4 personen

 

land : Marokko

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan