BENACHIN (WOLOF) RICE (RIJST MET GROENTESAUS EN VLEES OF VIS)

 

De lokale visvangst is al zeer lang de belangrijkste pijler van de economie in Gambia, maar stroperij van buitenlandse trawlers hebben de visvoorraden behoorlijk uitgedund. Pinda’s leveren ongeveer de helft op van alle verdiensten uit de exportlandbouwproducten, waaronder rijst, mas, gierst, sorghum en cassave; de laatste drie zijn zeer belangrijk bij de hulp aan hongergebieden.

In het Senegambia-restaurant in Basse kunt u heerlijk benachin krijgen, een gerecht dat vaak bij feestelijke gelegenheden wordt opgediend. U kunt het vlees eventueel laten vervallen en het gerecht als een vegetarische schotel serveren.

 

1 - 2 eetlepels pindaolie

2 uien, fijngehakt

1 - 2 teentjes knoflook

12 peperkorrels, geplet

250 g vlees of witvis, in blokjes gesneden

1 eetlepel tomatenpuree

2,5 dl kippe- of groentebouillon

1 theelepel chilipoeder of wat Tabasco

zout

250 g rijst

het sap van 1 citroen

 

EEN SELECTIE VAN OF AL DEZE GROENTEN:

1 aubergine, in dobbelsteentjes gesneden

250 g witte kool, fijngehakt

250 g pompoen of raap, in dobbelsteentjes gesneden

250 g courgettes, in plakjes gesneden

4 okra’s, in plakjes gesneden

 

Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien, de uitgeperste knoflook en peperkorrels tot de uien goudbruin zijn. Schep het vlees of de vis en de groenten erdoor.

Voeg de tomatenpuree, wat zout, de bouillon en de chilipoeder of wat Tabasco toe, breng het geheel aan de kook en laat het gerecht zachtjes gaar worden. Als u vis gebruikt, kunt u deze 10 tot 20 minuten, samen met de groenten bereiden, maar als u vlees gebruikt, zult u een bereidingstijd van 1 tot 2 uur nodig hebben. Bereid het vlees eerst zonder groenten, doe deze erbij en laat het geheel 20 minuten zachtjes doorkoken.

Schep de groenten, het vlees of de vis uit de pan en houd deze warm.

Laat de saus iets afkoelen en roer de rijst en 500 ml water erdoor.

Breng het geheel aan de kook en laat de rijst 20 tot 30 minuten zachtjes doorkoken - voeg eventueel wat extra water toe.

Schep de rijst op een warme schaal en garneer met de groenten, vlees of vis. Besprenkel het geheel met citroensap en dien direct op.

 

4 - 6 personen

 

land : Gambia

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azi en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells