BATAAT MET EEN SAUS VAN CAYENNEPEPER, GEMBER EN PINDA’S

 

Deze pikantzoete schotel met zoete aardappelen is altijd weer ons favoriete gerecht uit West-Afrika. Het is een van de beste gerechten die we in Mali aantroffen: we kregen het geserveerd tijdens een boottocht over de Niger. Veel Malinese bemanningsleden haalden hun neus op voor de scheepskost en hadden petroleumstellen, pannen en manden met eten van thuis meegenomen. Ze spekten hun kas door hun zelfbereide maaltijden aan te bieden. De versie die u hiernaast vindt is elke dag verkrijgbaar in ons eetcafé. Telkens als we het van het menu schrappen, vinden de gasten dat het moet blijven. De pindakaas maakt de saus extra romig; verse gember, knoflook en cayennepeper geven een pittig accent.

 

4 eetlepels zonnebloemolie

1 grote ui, kleingesneden

4 tenen knoflook, uitgeperst

5 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt

75 g bataat, in stukjes

450 g witte kool, in blokjes

1 dessertlepel paprikapoeder

1 theelepel cayennepeper

400 g pomodoritomaten (vers of uit blik), kleingesneden

300 ml ananassap

125 g gladde pindakaas

zout en peper

 

GARNERING

2 middelgrote wortelen, geraspt

2 middelgrote rauwe bieten, geraspt

2 bananen, in plakjes

sap van 1 limoen

handvol korianderblad, fijngehakt

 

Verhit de zonnebloemolie in een grote, zware pan. Bak hierin de ui tot hij zacht is. Voeg de knoflook en gember toe en bak ze enkele minuten. Voeg de bataat en witte kool toe.

Bak de groenten zacht. Voeg het paprikapoeder en de cayennepeper toe. Schep de groenten door de specerijen. Voeg de tomaten en het ananassap toe. Laat de groenten afgedekt zachtjes gaar sudderen.

Schep de pindakaas zorgvuldig door de groenten. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de wortelen, bieten en bananen om met limoensap. Verdeel dit samen met de koriander over het gerecht. Serveer hierbij rijst.

 

4 - 6 personen

 

land : Mali

gerechtsoort : veganistisch gerecht

 

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott