BAMYA ALICH’A (OKRA OP Z’N ETHIOPISCH)

 

In dit gerecht worden de okra’s op de Ethiopische manier verwerkt. Van oudsher laat men de groente een nacht weken en daarna uitlekken, zodat hij wat minder slijmerig wordt. Ik heb de kooktijd en iets van de slijmerigheid verminderd door alleen heel kleine okra’s te gebruiken en ze mar een keer door te snijden.

 

jonge okra’s, 1 maatbeker vol

4 eetlepels olijfolie

300 gram fijngehakte rode uien

300 gram tomaten, ontveld, zaden verwijderd, grof gehakt

3 theelepels fijngehakte knoflook

3 theelepels fijngehakte verse gember

¾ theelepel kardemompoeder

2 Spaanse pepers (jalapeño of andere matig hete pepers), fijngehakt, of naar smaak

 

Was de okra’s, verwijder de uiteinden en gooi lelijke of harde peulen weg. Snijd de peulen in de lengte doormidden. Laat de olie heet worden in een middelgrote pan en bak de uien lichtbruin. Voeg de tomaten toe en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur lager, voeg de knoflook, gember en kardemom toe en roer goed. Voeg de okra’s toe en laat ze zonder deksel op de pan 20 minuten koken op laag vuur. Voeg de pepertjes toe en laat nog 5 minuten koken. Voeg zout en peper naar smaak toe en haal van het vuur. Serveer warm op kamertemperatuur.

 

4 - 6 personen

 

land : Ethiopië

gerechtsoort : groentegerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Ethiopië Home