AUBERGINEPUREE ņ LA ZEINAB

 

Een jaar lang heb ik mijn vriendin Debbie Mark, die een paar jaar in Soedan heeft gewoond, gesmeekt om recepten uit dat land. Uiteindelijk gaf ze me een recept op een stukje krantenpapier met de datum 17-6-1980. Tussen allerlei aantekeningen over verslagen die allang verschenen zijn en niet te ontcijferen Arabische lettertekens stond een variant van dit recept.

 

1 kg aubergine

3 theelepels zout, of naar smaak

2 eetlepels olijfolie

Ĺ theelepel korianderpoeder

1 eetlepel vers citroensap

2 eetlepels grove pindakaas

zout en chilivlokken (verkruimelde gedroogde Spaanse peper) naar smaak

 

Was de aubergines, schil ze en snijd ze in de lengte in plakken van ruim 1 cm. Leg de plakken in een kom en strooi het zout erover. Leg er een bord bovenop, met daarop een paar volle, zware blikken. Laat de aubergines 2 uur staan (daardoor raken de aubergines een deel van hun vocht en bitterheid kwijt). Gooi het vocht weg en dep de aubergine droog met keukenpapier. Laat de olie heet worden in een zware koekenpan en bak de plakken aubergine gedurende 5 minuten in porties; draai ze een keer om. Leg de gebakken aubergine op een schaal. Doe hetzelfde met de rest van de aubergines. Meng de overige ingrediŽnten en giet deze over de aubergines. Prak de aubergines en serveer ze warm met partjes pitabrood.

 

4 - 6 personen

 

land : Soedan

gerechtsoort : groentegerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris