ATIEKE (CASSAVE MET GROENTESAUS)

 

500 g grove gari (cassavemeel) of couscous

 

GROENTESAUS

1 kg magere runder- of lamslappen, in blokjes gesneden

1 ui, fijngehakt

zout

1 teentje knoflook, uitgeperst

100 ml plantaardige olie

4 rijpe tomaten, ontveld en fijngehakt

3 eetlepels tomatenpuree

zout en peper

4 wortels

2 meiraapjes

1 aubergine

stukje bloemkool

stukje koolraap

500 g sperziebonen

1 theelepel cayennepeper

2 takjes peterselie

 

Bereid eerst de groentesaus. Zet het vlees op met de helft van de ui, wat zout naar smaak, de knoflook en zoveel water dat het vlees net onderstaat. Laat het vlees circa 1 uur zachtjes koken in de afgedekte pan. Verhit de olie in een braadpan en fruit de rest van de ui tot deze glazig ziet. Voeg de tomaten, tomatenpuree en wat zout en peper toe en laat deze 15 minuten zachtjes fruiten.

Maak alle groenten schoon, snijd ze in stukjes en voeg ze samen met de cayennepeper, de peterselie en het gekookte en uitgelekte vlees toe - schep alles goed door elkaar. Dek de pan af en laat de groentesaus 45 minuten tot 1 uur zachtjes koken, tot de saus gebonden is en het vlees gaar.

Bevochtig de gari met wat water en blijf roeren tot de korrels zacht zijn. Breng de gari op smaak met zout en dien op met de groentesaus. Dit gerecht is een variatie op Arabische couscous.

In tegenstelling tot couscous wordt de gari niet gestoomd.

 

6 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore