ATAY BENAANAA (MUNTTHEE)

 

De bereiding van de beroemde Marokkaanse muntthee is een heel ritueel. Eerst wordt de Chinese groene thee, die de basis van muntthee vormt, in een metalen theepot gedaan en met een scheut kokend water ‘gewassen’. Daarna gaat de suiker in de pot en wordt het kokende water erop geschonken. Als laatste gaat de verse munt erbij. De thee moet daarna nog 5 minuten doorkoken. Het eerste glaasje thee dat uit de pot geschonken wordt, wordt weer teruggegoten in de pot zodat alle smaken goed door elkaar trekken. Daarna worden de glazen ingeschonken, het liefst vanaf een halve meter hoogte zodat er een laagje schuim op de thee komt. Iets eenvoudiger is het onderstaande recept.

Serveer de thee in Marokkaanse glazen die je tot de helft vult. Naanaa (verse munt) en groene thee (Chinese ‘gunpowder’-thee) kun je kopen bij Marokkaanse en Turkse winkels.

 

1 liter water

5 eetlepels suiker

eetlepel groene thee

bosje naanaa (munt)

 

Breng het water aan de kook. Doe suiker, thee en munt in een (metalen) vuurvaste theepot. Voeg het kokende water toe en roer alles goed door zodat de suiker oplost. Laat de theepot nog 5 minuten op het vuur staan.

 

6 personen

 

land : Marokko

gerechtsoort : drank

 

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

 

Marokko Home