ALOCO (GEBKKEN BANANEN)

 

Deze lekkernij is zo populair geworden in West-Afrika dat zij haar naam heeft gegeven aan de provisorische markten die daar ’s avonds ontstaan. Vrouwen zetten een blad en een brander neer en bieden gebakken aloco te koop aan. Een van mijn favoriete alocodromes ligt bij de avondmarkt in Cocody in Abidjan, Ivoorkust. De markt wordt verlicht door flonkerende kerosinelantaarns en er is niet alleen aloco te koop, maar ook poulet braisé, gegrilde kip met tomaten-barbecuesaus, Maïs Grillé (gegrilde maïskolven) en andere straatsnacks.

Deze West-Afrikaanse avondmarkten hebben een geheel eigen aantrekkingskracht op studenten, vrijgezellen en zelfs families die er komen eten, gezeten op houten krukjes en slechts bijgelicht door flonkerende lantaarns, in de geur van rook en hete palmolie. Anderen nemen de aloco liever mee naar huis in een kalebas of geëmailleerde kom, gewikkeld in een kleurige lap van stof, een pagne. Het aroma van die vondmarkt kun je niet mee naar huis nemen, maar je kunt wel evenzeer genieten van de aloco.

 

8 stevige, rijpe bakbananen

7,5 dl palmolie

7,5 dl arachideolie

 

Pel de bakbananen en nijd ze overdwars in schijfjes van ruim 1 centimeter dik. Verwarm de palmolie en arachideolie samen tot 190°C in een zware, gietijzeren pan of frituurpan. Bak de plakjes bakbanaan in gedeelten. Bak ze zo lang dat ze aan de buitenkant goudbruin maar vanbinnen nog zacht zijn. Laat de loco uitlekken op keukenpapier en serveer warm. Aloco kan zoet of hartig geserveerd worden. Strooi er in het eerste geval suiker overheen. (Ongeraffineerde bruine rietsuiker is het meest authentiek.) Serveer hartige aloco met hartige aloco-saus.

 

8 - 10 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : voorgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris