ALGERIJNSE STOOFSCHOTEL VAN VLEES MET DOPERWTJES

 

25 g boter

3 eetlepels olijfolie

1 kg in flinke blokken gesneden lamsvlees

2 schoongemaakte en kleingesneden uien

2 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten

2 eetlepels tomatenpuree

1 eetlepel paprikapoeder

mespuntje kaneel

zout

peper

water

750 g gare doperwtjes (eventueel uit blik)

1 eetlepel suiker

 

Verhit de boter met de olie in een pan en bak hierin onder voortdurend omscheppen de blokken vlees en de kleingesneden uien 5 minuten. Voeg de stukjes tomaat, de tomatenpuree, het paprikapoeder, de kaneel en wat zout en peper toe. Laat alles onder voortdurend roeren nog 2 minuten doorbakken. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat het vlees 1 uur zachtjes sudderen tot het gaar is.

Voeg de doperwtjes en de suiker toe en laat alles zonder deksel op de pan nog enkele minuten doorkoken tot de saus enigzins is ingekookt.

Traditioneel wordt hierbij ongerezen brood geserveerd, waarmee het vlees, de doperwtjes en de saus uit de stoofpot wordt gelepeld.

 

land : Algerije

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / red. Wiebe Andringa